Szauna

Bár a szájhagyomány úgy tartja, hogy a szaunázás a finnektől ered, ez nem egészen igaz, viszont náluk maradt fent egyedül a régi korokban és később ők terjesztették el Európában.

Jól is tették, hiszen a szauna és a szaunázás olyan jótékony hatással van a szervezetre, amit feltétlenül tapasztalnunk kell.

Mi is a szauna?

A szauna egy olyan kis helyiség vagy kis faház, amit felfűtenek 90-100fokra, a levegő száraz, forró, a páratartalom alacsony, de alkalmanként a forró kövekre vizet locsolva növelik a páratartalmat, és az emberek itt relaxálnak,izzadnak, tisztulnak. A szaunában különböző magasságban találhatóak padok, általában 3 szinten, de a legtetejére csak a tapasztalt szaunázók szoktak ülni és nekik is csak az utolsó pár percre javasolt. A szauna és gőzfürdő közti különbség élettanilag is különböző, a szaunában a száraz levegő miatt akár gyógyulhatunk is.

A szaunázás élettani hatása

A forró száraz levegő előnye, hogy a baktériumok elpusztulnak,a vírusokkal együtt. A test a forróság hatására egyfajta lázas állapotba kerül.A különlegessége az, hogy az erek kitágulnak, elkezdődik a verejtékezés,azonban ekkor nem csökken a test hőmérséklete. Az így felfokozott vérellátás következtében gyorsulnak az anyagcsere folyamatok, a méreganyagok kiválasztódása, és a kitágult pórusokon át több salakanyag távozik. Fokozódik a mirigyrendszerek működése, és az öngyógyító képesség is nő. Így lappangóbetegségeket hozhat a felszínre, vagy meglévőt gyógyíthat meg.